ומה ההבדל בין מאמן ליועץ למטפל לפסיכולוג לפסיכיאטר ומה מתאים לי?

אימון – מאמן (קואצ’ר)
כשמו כן הוא המאמן בא לאמן ולהעצים את המאומן במציאת דרכים חדשות וחיוביות ע”י טכניקת השאלות והתשובות.
המאמן מסתמך על המידע שהמאומן מספק לו בנוגע לכל מישוריי חייו ושואל שאלות מנחות שמשקפות ומחדדות מחדש את המציאות בה חי המאומן, נותן למאומן מבחר אפשרויות ופתרונות חדשות לבחור את המשך דרכו לגבי התלבטות אחת או שתיים בכל מפגש.
המאומן בוחר את הדרך אליה הוא הכי מתחבר ומאמין שתביא לשינוי לטובה בחייו מבין האפשרויות שהוצעו ע”י המאמן.
הכשרה – לרוב המאמן עבר קורס אימון, קואצ’ינג וקיבל תעודה.
טווח הטיפול: אימון הוא תהליך בו התוצאות ניכרות לרוב בטווח המידי.
לא מומלצת למאומנים עם בעיות נפשיות עמוקות.
שיטה טיפול טבעית ללא טיפול תרופתי.
ייעוץ – יועץ
מתייעצים שמגיעים ליועץ לרוב עקב משבר בחיי היומיום משבר בזוגיות, משבר עם הילדים, משבר בעבודה, משבר במשפחה, היועץ נוקט בטכניקה שמבוססת על הכשרתו, ניסיונו והבנתו, מקשיב באמפטיה לרחשי ליבו של המתייעץ ובוחר במה להתמקד ולייעץ, בורר בין עיקר לטפל, מבין מהם נקודות החולשה של המתייעץ להתמקד ולטפל, מציע דרך ממוקדת לפעולה, כיוון שהוא מאמין באפקטיביות שלו לשיפור והצלחת המטופל, מנחה אותו כיצד לנהוג בסיטואציה הבעייתית שלב אחרי שלב, הטכניקה העיקרית היא שיקוף המציאות מעייני היועץ, פישוט הסיטואציה, נרמול המצב וסיגול דרכי התנהגות חדשים, תרגול התנהגויות והפנמתם לכדי אינסטינקט התנהגותי טבעי של המתייעץ.
הכשרה – לעתים ליועץ יש תואר ממוסד מוכר (לווה דווקא בתחום הטיפול) בנוסף עבר מספר קורסי ייעוץ בתחום במגוון נושאים וקיבל תעודות.
טווח הטיפול: ייעוץ הוא תהליך בו התוצאות ניכרות לרוב בטווח המידי והבינוני, לעיתים נדרש חזרה לייעוץ בכדי שיתמה לטווח הארוך.
שיטה טיפול: טבעית ללא טיפול תרופתי, ישנה יצירתיות מחשבתית ולעיתים היועצים מפתחים טכניקות טיפול עוצמתיות, יעילות ואפקטיביות ביותר שמנחות אותם בתהליך הטיפול.



טיפול -מטפל
מטופלים שמגיעים למטפל לרוב עקב חרדות, פחדים, טראומות, דיכאון ופוביות, המטפל נוקט בטכניקה שמבוססת על הכשרתו, הקשבה, שיקוף, נרמול ואמפטיה, התהליך איטי, הדרגתי ועמוק.
נועד לאפשר למטופל באופן הדרגתי לחזור למעגל החיים באופן שמתפקד בריא, שלם, חופשי ותקין במסגרות החברתיות ובמעגל החיים, ואף לגרום לו להצליח לממש את עצמו, את מטרותיו ואת החלומות שלו לחיים מאושרים וטובים יותר עם הפחד אתו התמודד עד סיום תהליך השיקום והריפוי.
הכשרה: לרוב המטפל עבר לימודי תואר במוסד מוכר בשילוב מספר קורסי טיפול במגוון נושאים וקיבל תעודות.
טווח הטיפול: תהליך בו התוצאות ניכרות לרוב בטווח הבינוני והארוך.
שיטה טיפול: טבעית ללא טיפול תרופתי.
פסיכולוג
פסיכולוגיה הוא תהליך ארוך ובזבזני ביותר שמוביל לתוצאות מועטות מאוד יחסית להשקעה אדירה.
מטרת הפסיכולוג לעזור לאנשים להתגבר על אתגרים נפשיים על מנת לשפר את איכות חייהם.
בהתחשב במורכבות של בני האדם והחיים, הדבר כרוך בכל ההיבטים של חיי לקוחותיהם שהובילו אותם למצב ההוויה הנוכחי שלהם – זה כולל עוצמות, חולשות, מערכות יחסים, סביבה, היבטים חברתיים (גזע, מין, מעמד וכו ‘), וקריירה.
בהתחשב בכך, טכניקות ייעוץ פסיכולוגים כוללים את הדברים הבאים: פסיכואנליזה פסיכולוגיה היום מתארת טיפול פסיכואנליטי כ”צורה של טיפול שיחה מעמיק שמטרתו להביא מחשבות ורגשות לא מודעים או קבורים עמוקות לתודעה, כך שניתן יהיה להביא ניסיון ורגשות מודחקים אל פני השטח ולבחון אותם”. הפסיכולוג מוביל וגורם ע”י ניתוח שכלתני למטופל לבטא את קשייו ובעיותיו במטרה שיעלה מהתת מודע למודע ויגיע למסקנות ומודעות גדולה יותר לשפר את עצמו בהם.
זיגמונד פרויד פיתח את טכניקת הפסיכואנליזה. במקור היה מעורב פרויד יושב מאחורי המטופלים שלו בזמן שהוא רשם הערות על זיכרונותיהם של זיכרונות ילדות וחלומות. כיום סוג זה של טיפול עשוי להיראות שונה בהתאם לקלינאי אבל בעיקר עדיין כרוך לחפור לתוך זיכרונות ילדות על מנת לעזור לאנשים לחשוף כיצד חוויות אלה השפיעו על ההווה שלהם.
רופאים עם דוקטורט או דוקטור לפסיכולוגיה (Psy.D. ) בפסיכולוגיה נקראים פסיכולוגים. למרות שתואר שני מספיק לכמה התמחויות, בדרך כלל נדרש תואר דוקטור.
פסיכולוגים מספקים את מה שמכונה “טיפול בדיבור”. הדבר יכול להתרחש על בסיס יחיד או יחיד או בקבוצה.
פסיכולוגים עשויים לספק טיפול בזמנים של התאמות לשינויים משמעותיים בחיים כגון פיטורים, גירושין או אובדן אהוב. הם מפתחים תכניות טיפול ועשויים לעסוק במשחק תפקידים כדי לעזור לאנשים לשנות את התנהגותם לחקור את המחשבות, הרגשות וההתנהגויות של אנשים, כך שהם יכולים לנהל חיים בריאים ומאושרים יותר. הטכניקה הנפוצה ביותר העומדת לרשות פסיכולוגים היא טיפול בשיחה.
אחד המרכיבים המאתגרים ביותר בעבודתו של פסיכולוג הוא לשתף פעולה עם המטופל במציאת סגנון הטיפול המתאים להעדפותיהם, אישיותם ומאפייניו.
פסיכולוגים חייבים להסתמך גם על מחקר מדעי, שכן הם עוזרים לאנשים להתמודד עם מספר עצום של נושאים המתמודדים עם צער וסכסוכים בנישואין להתמכרויות ומחלות כרוניות.
פסיכולוגים אינם זהים לפסיכיאטרים. למרות ששניהם מטפלים במצבים נפשיים, פסיכיאטרים יכולים לרשום תרופות לחולים, ואילו פסיכולוגים לא יכולים. הסיבה לכך היא שפסיכיאטרים הם רופאים, רופאים. לכן, פסיכיאטרים מתמקדים הגורם הפיזיולוגי של מצב ופסיכולוגים מתמקדים ברגשות ובתהליך מחשבה. סוגים
פסיכיאטר
הפסיכיאטר מתמחה במוח הפיזי ובאינטראקציה שלו עם ההתנהגות כדי ליצור את אישיותו של המטופל, הפסיכיאטריה מאפשרת לשנות את מאזן הכימיקלים במוח וכתוצאה מכך לשטח רגשות “השטחה רגשית” המנטרלת פחדים, חרדות, התקפים או מצבי רוח משתנים והיא בדרך כלל מביאה למצב של תפקוד תקין יותר, אך התרופה אינה משנה את מצבו של המטופל או פותרת את בעיותיו הנפשיות אלא מנסה להעלים לפרק זמן מסוים את הסימפטום בלבד כדי לאפשר לו לתפקד ללא הפרעות.
פסיכיאטרים יקבעו אם המחלה נגרמת על ידי בריאות הנפש או מצב פיזי אחר, לעתים קרובות מחפשים לשלול סיבה רפואית אחרת של הסימפטומים לפני אבחנה. לדוגמה, פסיכיאטר עשוי לבחון באמצעות בדיקות רפואיות אם הרגשות השליליים של המטופל נובעים מבעיה בבלוטת התריס ולא מהפרעת חרדה.
הם גם שוקלים אם חוסר איזון כימי גורם לבעיה,
כמו גם בוחנים את התגובה הפיזית של הגוף לתסמינים.
פסיכיאטרים גם חוקרים את ההשפעות של תרופות על הגוף.



לאחר האבחון, הם עשויים לרשום תרופות כדי לנהל את המצב, לעיתים על ידי ניסוי וטעייה, עד שנמצאת התרופה הספציפית שתשפיע עליו.
דיכאון וחרדה הם שתי דוגמאות למצבים נפשיים שתסמיניהם נשלטים היטב על ידי תרופות.
עם זאת, לפעמים תרופות לא מספיקות כדי לנהל מצב נפשי, המחייב פסיכותרפיה או ייעוץ – זה המקום שבו הפסיכולוג מתערב.
פסיכיאטריה היא טכניקה המומלצת רק במצבים קיצוניים של קריסה נפשית או “כעזרה ראשונה” לזמן קצר.